Jak zmniejszyć ilość odpadów w punkcie gastronomicznym?
Większość z nas jest świadoma problemów związanych z marnowaniem żywności. Niestety, to zjawisko jest obecne przede wszystkim w restauracjach, gdzie ludzie nagminnie zamawiają porcje, których nie są w stanie zjeść. Zatem co można zrobić, aby ograniczyć ilość odpadów w punkcie gastronomicznym i jednocześnie zadbać o planetę?
Dobre planowanie
Największe szanse na ograniczenie odpadów mamy, zanim posiłek opuści kuchnię. Powinniśmy się upewnić, czy w magazynie nie składujemy zbyt dużej liczby produktów — można to zrobić przy okazji następnego zamówienia. Łatwo psujące się jedzenie powinno być wykorzystywane najpierw, nie należy go także kupować z dużym zapasem. Zawsze istnieje przecież ryzyko, że nie sprzedamy tyle dań, ile byśmy chcieli. Jednak jeśli już się tak zdarzy, warto trochę pogłówkować i wykorzystać produkty do czegoś innego. Z warzyw i owoców (oczywiście nienadgniłych) można przyrządzić smoothie, natomiast czerstwy chleb można wykorzystać do grzanek. Posiłki, które się danego dnia nie sprzedały, można także zaoferować pracownikom lub wystawić na specjalnych aplikacjach, które pozwalają klientom kupić je za połowę ceny.
Opakowania na wynos
Niestety, kiedy jedzenie opuści już kuchnię, restaurator ma niewielkie pole do popisu w kwestii niemarnowania jedzenia. Na pewno powinien zachęcić gości do zabierania jedzenia na wynos. Dobrze, aby posiadał różnego rodzaju opakowania, które będzie mógł wykorzystać zarówno do dań stałych, jak i płynnych. Warto rozejrzeć się w internetowym sklepie Cornet Design, gdzie oferowane są pudełka w różnych kształtach i pojemnościach. W momencie proszenia o rachunek kelner powinien zatem przypomnieć klientom, o możliwości zabrania dania na wynos. Przyczyni się to do zmniejszenia odpadów w restauracji, a sami goście będą mogli zaoszczędzić na następnym posiłku.
Sposoby na ekologiczną utylizację odpadów
Nawet w najlepiej zaplanowanym jadłospisie zdarzają się odpady. Warto zatem pomyśleć o ekologicznym sposobie ich utylizacji, a więc kompostowaniu i recyklingu. Kompostować można na dwa sposoby: albo założyć własny, albo podpiąć się do już istniejącego. Jedyną rzeczą, którą trzeba zrobić, to właściwie posegregować odpady. Jeśli chodzi o recykling, warto pomyśleć nad ponownym wykorzystaniem opakowań na wynos: mogą na przykład służyć jako pudełka na drobiazgi. Można także zorganizować warsztaty z recyklingu w restauracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana